SZÜLETÉS HETE

2017. 05. 10-11-12-13.

Civil Közösségek Háza – 7624 Pécs, Szent István tér 17.

szuleteshete_1-2RGBA rendezvény ideje alatt a Pécsimami jóvoltából trambulin,
a Lactateam és a Civil Közösségek Háza jóvoltából  játszósarok
várja a gyerekeket
és megismerhetitek a Pécsimami legújabb, kisbabás családok életét megkönnyítő szolgáltatását is!

MÁJUS 10. SZERDA

10.00-10.45: Hurcibaba-mama torna – Petrich De Blasio Anett
Uccuneki Hurcistúrák élménybeszámoló – Pappné Böröcz Krisztina
Az Uccuneki Hurcistúrák csoportot a Pécsett és környékén élő, túrázni szerető hurcis anyukáknak hoztuk létre 2016. elején. Azóta közel 200 tag csatlakozott hozzánk és a tavalyi évben közel 300 kmt túráztunk . Megmásztuk babáinkkal többek között a Zengőt, a Hármashegyet, Kövestetőt, a Jakabhegyet, a Tubest, és a Mecsek sok rejtett erdei útjait. Kezdetben keddenként, szeptember óta pedig péntekenként szép időben tartjuk 5-7-10 kilométeres erdei túráinkat. Támogatóink a Pécsi Hurcibaba Klub, valamint a Kertvárosi Babahordozó Klub.

10.45-11.30: LoveYourBelly – Pálné Gudmon Erika LoveYourBelly tréner
Beszélgetünk a hasizmok szerepéről, az előredomborodó has okairól és megszüntetéséről, a szétnyílt hasizomról és a LoveYourBelly tréningről, mely ajánlott:
– hát- és derékfájdalommal küzdőknek (bizonyos esetekben a hasizmok megerősítése csökkenti, ill. meg is szünteti a derékpanaszokat)
– várandósság utáni regenerálódás miatt
– szétnyílt hasizommal küzdőknek (kutatások szerint a várandósság során a nők 80 százalékánál kialakul a rectus diastasis, azaz szétnyílik a hasizmuk)
– mozgásszegény életvitel esetén
– köldöksérv esetén Várok szeretettel minden érdeklődőt, aki egészséges, szép, izmos hasra vágyik.

11.30-13.00: Csecsemő újraélesztés– Bemutató és gyakorlat – babatippek.hu: Iveszics Tünde védőnő, az Anyatippek című könyv írója
Egy vészhelyzetben vagy a légzésfigyelő riasztásakor a lélekjelenléted mellett a tudásod és a begyakorolt mozdulatok sora mentheti meg gyermeked életét. Nem elég könyvekből elolvasni a teendőket, vagy megnézni 1-2 videót. Fontos, hogy gyakorolj. A bemutató órán valósághű demonstrációs babán gyakorolható a csecsemő újraélesztés és a légúti idegentest eltávolítása. Megtanuljuk felismerni a vészhelyzetet, vizsgálni az életjelenségeket és gyakoroljuk az újraélesztés lépései mellett a légúti idegentest eltávolítását is. Mindezt a legújabb módszertani ajánlás alapján.

14.00-15.00: Segíts jól! Szoptatástámogatás a gyermekágy ideje alatt – Lactateam: Kutasné Dr. Somoskői Zsuzsanna orvos, speciális babahordozási tanácsadó, IBCLC laktációs szaktanácsadó hallgató
– Mi az a gyermekágy, mit nevezünk így, milyen testi-lelki változások zajlanak ez alatt?
– Milyen népszokások, hiedelmek (boldogasszony ágya, komatál, asszonyavatás) kapcsolódnak a gyermekágyhoz, mi ezeknek a valóságalapja?
– Mi kell a szoptatáshoz? Honnan szerezhetünk hiteles információkat? Miért fontos a gyermekágyas anya támogatása, hogyan segíthetünk jól?
– Milyen támogatást kaphatunk a kórházi személyzettől, védőnőtől, gyerekorvostól, szoptatási tanácsadól? Miben különböznek ezek a segítségek egymástól?
– Hogyan segithet a szűkebb és a tágabb család, az ismerősök, más gyermekes családok?
– Hogyan tudunk felkészülni ezekre a kihívásokra?
– Hova fordulhatunk, ha segítségre van szükségünk?

15.00-16.00: Női egészség, egészséges nőiség  – Lactateam: Almási Edina Természetgyógyász – Életmód-tanácsadó és terapeuta, komplementer hormonegyensúly tanácsadó
Tudtad, hogy vannak olyan normálisként elfogadott, de igazából kórosnak számító jelenségek a nőiség körül, mint pl. az, hogy a menstruációnak fájdalmakkal kell járni, vagy hogy bizonyos életkor felett meghízunk, nincs mese? És azt tudtad, hogy ezek a tünetek mind-mind jelek azzal kapcsolatban, hogy valami nem jó irányba halad a szervezetedben?
Gyere el az előadásra és ismerd meg, min múlik valójában nőiséged egészséges, fájdalommentes megélése és hosszútávú megőrzése! Mert tehetsz érte, tehetsz magadért!

16.00-17.00: Szülés és szoptatás endometriózis, PCOS mellett – Életkör műhely a női egészségért Bodor Andrea Lili
Hallgasd meg a történetem: Együttélés a PCOS-sel – megszelídített PCOS? Dr. Szatori Sárvári Katinkával beszélget Bodor Andrea Lili (Életkör Műhely a Női EGÉSZségért)

17.00-19.00: Így szülhetünk Mohácson
Beszélgetés a Mohácsi Kórház szülészetének képviselőivel.

MÁJUS 11. CSÜTÖRTÖK

10.00-10.45: Kerekítő – Dr. Harmatné Horesnyi Mária óvónő, pedagógia tanár, zenepedagógus
Kerekítő bábos-zenés mondókás móka Kerekítő manóval, hangszerjátékkal a Kerekítő könyvcsalád ölbeli játékai és meséi nyomán 0-5 éveseknek. Várunk egy vidám höcögésre, kacagásra! – A nevetés a lélek dala! Az összenevetésekben mindig ott a szeretet!

10.45-11.30: Örökmozgó – Varjú Kata mozgásfejlesztő
A beszélgetés témái:
– intő jelek csecsemő és kisgyermek korban
– a mozgásfejlődés szerepe az értelmi képességek fejlődésében
– idegrendszeri éretlenség – tanulási nehezítettség
– a mozgásterápiák által kínált lehetőségek a tanulási problémák prevenciójában és korrekciójában

11.30-12.15: Aviva torna – Hajzer Erzsébet Aviva módszer oktató
Az Aviva Gabriella Steiner által kifejlesztett módszer, lényege, hogy külső és belső izmaink megmozgatásával jelentősen megváltoztatható, egyensúlyba hozható szervezetünk hormonális állapota. A beszorító és ellazító gyakorlatok hatására az alhasban a vérkeringés többszörösére fokozódhat. A vér által több oxigén, tápanyag, vitamin és hormon jut el a szervekhez, így aktiválják, állítják helyre, regenerálják azokat. Szervezetünk természetes öngyógyító folyamatait támogatjuk a rendszeres tornával. Termékenységet fokozó, általános regeneráló és gyógyító erejű hatása van. Átmozgatja az egész testet, így javítja az általános kondíciót is, serkenti a méregtelenítést és a betegségek kialakulásának megelőzésére is kiváló. Az alhasi és kismedencei izomzat is erősödik, amelybe a hasizmokon kívül beletartozik a keresztcsonttól a szeméremcsontig terjedő medence-csontrendszert kívülről és belülről borító izomzat, továbbá a hüvely- és a gátizmok is. A torna hatására a kapilláris erek száma növekszik, és a fokozott vérkeringés hatására az esetlegesen nem működő kapilláris erek kinyílnak. Ajánljuk számos nőgyógyászati betegség megszüntetésére, nőgyógyászati kezelések kiegészítésére és termékenység fokozására nőknek és férfiaknak egyaránt.

13.00-14.30: Milyen szülésre felkészítő foglalkozást válasszak? – Bóni Tünde független bába
Pécsen sokféle szülésre felkészítő tanfolyamot találunk- bár a nevük hasonló, nem tudjuk milyen tartalom rejlik mögöttük. Érdemes megnézni, hogy szakember tartja-e, mennyi időtartamban zajlik (hisz pár óra alatt nem lehet átbeszélni ezt a nagy és mély témát), van-e mögötte egyéb érdekeltség (el akarnak -e adni közben számunkra valami mást is), van-e lehetőségünk egyéni konzultációra, interaktív-e a tanfolyam, vagy egyféle rutinról hallhatunk. A születés hetén saját válaszokat keresünk a fenti kérdésekre, ezeken kívül arról is beszélünk, hogy a szülés női minősége, a szülésre való ősi képességünk hol lelhető fel ebben a tempós világunkban.

14.30-16.00: Várandósok jogai az egészségügyben – Joggal vagy szabad – anyaként is! – Dr. Zeller Judit jogi szakértő – TASZ
“Úgy éreztem, csak egy bőrtok vagyok a babámon” – fogalmazott egy egykori kismama az egészségügyben szerzett tapasztalatairól.
Egy nagyon izgalmas és fontos témára hívja fel a figyelmet Dr Zeller Judit előadása, aki a Társaság a Szabadságjogokért Betegjogi Programjának jogi szakértője. Várandósként két ember egészségéért felelünk, de ez nem jelenti azt, hogy az anya személyes jogai és érdekei automatikusan háttérbe szorulnak.
Hol húzódik a határ tájékozott beleegyezés – vagy elutasítás és veszélyeztetés közt, milyen módon lehet felkészülni az esetleges kérdéses helyzetekre?

16.00-17.00: Így szülhetünk otthon – Az otthonszülés napjainkban – Bóni Tünde bába
Mi adja az otthonszülés biztonságát? Ki szülhet otthon? Milyen törvényi feltételei vannak az otthonszülésnek? Miben más az orvosi és a bábai protokoll?
Interaktív beszélgetés Bóni Tünde független bábával.

17.00-19.00: Így szülhetünk a Szülészeti Klinikán
Beszélgetés a PTE Szülészeti Klinika képviselőivel.

MÁJUS 12. PÉNTEK

10.00-10.45: Babamasszázs – Gellérné Vízhányó Éva

10.45-11.30: Babajelbeszéd – Beszélő Babakezek: Béczi Bernadett.
Pillants bele babád gondolataiba! A babajelbeszéd egy olyan módszer, amely a kézjeleket használja fel ahhoz, hogy a kisgyermekekkel hatékonyan kommunikáljunk hónapokkal, néha évekkel a verbális kommunikáció megjelenése előtt.

11.30-12.30: Babaúszás, Aquanatal – Szabó Gabriella

12.30-13.30: ÉletKépAlkotás: Anyaság a vásznamon – Bátor-Hős Katalin Kreatív Életalkotó, Paradox Pszichológiai Szakértő, Life coach, Lélekhang tanácsadó, Kineziológus
Az anyaság minden nőben meglévő állapot, függetlenül attól, hogy már megélte fizikálisan is, avagy sem. Nőként alapvetően önmagunkban hordozzuk az anyaság, teremtés energiáját és életünk legkreatívabb időszakát akkor élhetjük meg, amikor babát várunk. Ez az időszak új kalandra hív, egy életterület felfedezésére, ami még ismeretlen, ahol egy új oldalról ismerheted meg önmagad. A tested változik, az egész életed változik, felkészülsz egy új élet fogadására lelkileg, testileg és otthonodban is. Olyan érzelmeket élhetsz meg, melyeknek eddig még tudatában sem voltál, hogy léteznek. Ezek az érzelmek néha az egekbe emelnek, néha a földhöz rántanak, de mindenképpen lehetőséget adnak arra, hogy megismerhesd magad egy új, mélyebb nőiségedben. Az ÉletKépAlkotás: Anyaság a Vásznamon egy lehetőség arra, hogy felfedezd, ráláss, kifejezd és megértsd magad, kapcsolódj önmagaddal és babáddal.

14.00-15.00: Az ölelés ereje: a testközelség hatásai a csecsemőre – Lactateam: Kutasné Dr. Somoskői Zsuzsanna orvos, speciális babahordozási tanácsadó, IBCLC laktációs szaktanácsadó hallgató

15.00-16.00: A család szerepe a szoptatás sikerében – Lactateam: Dr. Mikó-Baráth Eszter orvos, IBCLC laktációs szaktanácsadó hallgató

16.00-17.00: Aranyóra: Mit tehetünk, ha nem úgy alakult, mint ahogy terveztük? – Maninger Katalin védőnő, IBCLC laktációs szaktanácsadó
A születést követő rövid, szenzitív periódus, az „aranyóra”, rendkívüli jelentőségű a baba életfunkcióinak alakulása, a korai kötődés kialakulása szempontjából, és hatása még felnőtt korban is megmutatkozik. Ezekről nem kell lemondanunk akkor sem, ha a körülmények nem tették lehetővé a szülőszobán a zavartalan bőrkontaktust.

17.00-19.00: Így szülhetünk a DaVinci Magánklinikán
Beszélgetés a DaVinci Magánklinika szülészetének képviselőivel

MÁJUS 13. SZOMBAT

10.00-11.00: Bemutatkozik a Pécsi Dúlakör
Mit jelent a szülés körüli dúlai jelenlét? Kik a dúlák? Miben tud támogatni a dúla amikor a gyermeked a világra érkezik?

11.00-12.00: Apává válni – férfi szemmel – Almási Gábor
Egy gyermek születésével nem csak az édesanyák élete fordul fel fenekestől, de az apává válás is számtalan mélyreható változást hoz magával. Míg az anyák hónapokig magukban hordják a növekvő életet, addig az apák csak külső jeleken keresztül teremthetnek kapcsolatot a gyermekükkel. A kicsinek megszületése után is sokáig elsősorban az anya közelségere van szüksége, a férfiak gyakran érzik úgy, hogy kiszorulnak a család életéből. Ez mindenképp identitásválságot, és a szerepek átalakulását vonja maga után.
– Hogyan támogassam jól a szülés során a párom?
Hogyan fogom kibírni, ha látnom kell szenvedni?
– Szükség szerűen tönkremegy-e a kapcsolatunk a gyerek születése után?
Hogyan tudom ezt megakadályozni?
– Hogyan segíthetek okosan a gyermekgondozásban?
Ezek és még számtalan kérdés kerülhet megválaszolásra Almási Gábor személyes élményeinek megosztása során, aki négy gyermekes apukaként megtapasztalta a babavárás, a szülés és a kisbabás élet sokféle változatát.

13.00-14.00: Környezettudatos babagondozás – Lactateam: Kutasné Dr. Somoskői Zsuzsanna orvos, speciális babahordozási tanácsadó, IBCLC laktációs szaktanácsadó hallgató
A modern élet újfajta kihívások elé állítja a szülőket. Nem csupán jól kell tudni ellátni a babáinkat, de ugyanakkor mozgékonynak is kell maradnunk, egyszerre akár két-három gyerkőcöt is menedzselve, vagy aktívan sportolni, esetleg csupán a háztartás, vagy a vállalkozás körüli teendőket intézni egy kisbabával az oldalunkon – vagy a hátunkon. Ebben nagyon sokat segít az újra felfedezett, praktikus babahordozás.
Fontos az is, hogy a lehető legkisebb ökológiai lábnyomot hagyjuk magunk után, így a több évtized alatt (sem) lebomló eldobható pelenkák helyett egyre többen választják a mosható pelenkákat, amik azon túl, hogy ideálisan támogatják a csípőfejlődést, még csodás mintáikkal fel is dobják a napi rutint.
Egyre inkább odafigyelünk arra is, hogy a bőrünk minél kevesebb kemikáliával érintkezzen, a szükséges ápolószerekből igyekszünk káros anyagoktól menteset beszerezni. A babák táplálása során is fontos az egészséges, vegyszer és hormonmentes alapanyagok beszerzése.
Mindezeket a témákat érintjük eőadásunkban.

14.00-15.00: Egyszer császár, mindig császár? – Hogyan készüljünk császármetszés utáni hüvelyi szülésre (VBAC-ra)? – Bodor Andrea Lili pszichológus, dúla, szülésfelkészítő oktató

Mottó: „Ha a terhes megelőző császármetszés után hüvelyi úton kíván szülni, támogatni kell elhatározásában.” – olvasható a Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium szakmai protokolljában.
Tudjuk, hogy nem igaz az „ha egyszer császár, akkor mindig császár” feltevés. Mik a feltételei a sikeres VBAC-nek? Hogyan készüljön fel egy anya, ha császármetszés után hüvelyi úton szeretne szülni? Mennyiben más a következő szülésre való felkészülés, lelki ráhangolódás egy császármetszés utáni helyzetben? Milyen lehetőségek vannak a császármetszés, mint szülésélmény feldolgozására (pl: CsászárMorzsák Klub)? Sok ilyen és ehhez hasonló kérdésre keressük a választ Bodor Andrea Lili pszichológus, dúla és szülésfelkészítő oktatóval.

15.00-16.00: A nevelési módszerek pszichológiai vonatkozásai – Dr. Németh Zsófia klinikai szakpszichológus

Az előadás célja korunk  különböző nevelési stílusainak bemutatása, különös tekintettel ezek pszichológiai vonatkozásaira. A leendő és gyakorló szülők, érdeklődők bepillantást nyerhetnek a csecsemő és kisgyermek személyiségfejlődési, valamint életkori sajátosságaiba, az ezek mentén kibontakozó igényeire és szükségleteire, a hozzájuk társítható nevelési szemléletekre.
– Hogyan ismerhetjük meg gyermekeinket?
– Hogyan tudjuk a család minden tagja számára megfelelően kezelni a felmerülő nehéz helyzeteket alvás-altatás, vigasznyújtás, megváltozott családi szerepek esetén?
– Miért fontos az érzelmi biztonság és intelligencia kibontakoztatása?
– Mit jelent a válaszkész gondoskodás?
– Milyen tények és tévhitek övezik a különböző nevelési stílusokat?

16.00-17.00: Korszerű hozzátáplálás – Lactateam: Dr. Zeller Zsófia orvos

Amikor a csecsemők életében eljön az idő, hogy az anyatejen/ tápszeren kívül már mást is fogyaszthatnak, hirtelen számtalan kérdéssel találjuk szemben magunkat: Mikor kezdjük? Mit adhatunk? Hogyan fogjunk hozzá? És legfőképpen a későbbiekben milyen hatással lesz a mostani hozzátáplálás a gyermek egészségére, étvágyára?
Az előadás célja a legújabb hozzátáplálási ajánlások figyelembe vételével olyan szemléletben áttekinteni a kínálkozó módszereket, hogy azok az adott család számára a legideálisabb módon segíthessék a babák ismerkedését a szilárd ételekkel. Igyekszünk górcső alá venni a leggyakoribb félreértéseket, és veszélyeket, hogy minél kisebb terhet és aggodalmat jelentsen az új ételekkel való első találkozás.
Feszültség mentesen, örömmel!

17.00-18.00: Tombolasorsolás, programzárás, kötetlen beszélgetés – Lactateam és minden érdeklődő

További infó, aktualitások a Születés Hete Pécs Facebook oldalán!