Szoptatás császármetszés után?!!!

Jelenleg hazánkban a császármetszések aránya az összes szülések kb. 35%-a, s ez sajnos nőttön-nő. Ezért is nagyon fontos eloszlatni az a tévhitet, hogy műtéti beavatkozással végződő várandósság után ritka szerencse, ha problémamentesen zajlik a szoptatás. Valójában élettanilag a tejbelövellés mindkét esetben hasonlóan, a 2-6. napon történik, azonban a tejmennyiség megalapozása, a baba helyes szopási technikája és a korai kötődés szempontjából kulcsfontosságú az értő segítségnyújtás a kórházi szakemberek és a család részéről.

Hogy ez mit is jelent a gyakorlatban? Kezdjük mindjárt a műtőben: A magzat a várandósság során steril környezetben fejlődik. Optimális, ha első találkozása baktériumokkal az anya egészséges flórájú hüvelyében, mellkasán történik. Mivel az előbbi császármetszés során nem történik meg, a második szerepe megsokszorozódik: ha a műtét mindkét fél szempontjából komplikációmentes, törekedni kell a bőrkontaktusra: lehetőleg még a műtőben, vagy mielőbb a műtét utáni őrzőben. Legjobb, ha a baba meztelenül vagy egy pelenkában, esetleg kis sapkában, felülről takaróval beborítva nyugodhat az anya mellkasán, így a kihűlés veszélye minimális. Ha az anya állapota ezt nem teszi lehetővé, akkor ez a mikrobiológiai és pszichés „nagy találkozás” apa mezítelen mellkasán is megvalósulhat: szerencsére egyre több kórházban tudják biztosítani a körülményeket az ún. szőrkontaktushoz. Ha valamilyen okból kifolyólag (pl. koraszülöttség) az újszülött szorul ellátásra, megfigyelésre, akkor is van késleltetett bőrkontaktusra lehetőség, továbbá ilyenkor hosszú távon a sok összebújás, hordozás tudja enyhíteni a korai izoláció negatív hatásait.

A babák a születés utáni órákban különösek élénkek, jó, ha hamar van lehetőségük mellre kerülni, hisz az immunanyagokban dúskáló előtej, a kolosztrum értékes cseppjei sok későbbi fertőzéstől megóvhatják a babát, továbbá stabilizálják a vércukrot és segítik az emésztőrendszer tisztulását is. Egyéb esetben célszerű mihamarabb (1-6 órán belül) elkezdeni kézzel, vagy fejőgéppel fejni, és az előtejet mielőbb odaadni a babának, vagy elkülönítve tárolni. A mell stimulálása szempontjából a rendszeres fejés akkor is hasznos, ha még nem ürül tej. Tervezett császármetszés előtt jó, ha az anya megismerkedik a kézi fejés mikéntjével, mert szükség esetén ez legegyszerűbb módja a mell ürítésének. Hogy ne a cumisüvegből evés mintázata rögzüljön az újszülöttben, pótlás szükségessége esetén kerüljük annak használatát, jó átmeneti megoldás a kanálból, pohárból etetés. Ez kezdetben kissé nehézkes lehet, hisz nem ez a babák természetes táplálék felvételi módja, de pár alkalom alatt beletanulhatunk, és a befektetett energia hosszú távon nagyon megtérül. Mivel gerinc- vagy gerinc közeli érzéstelenítés utáni 6-12 órában a mamának nem tanácsos mozognia, és a hasi fájdalom is kiszolgáltatottá teheti, az első időkben mindenkép szaksegítség szükséges a szoptatásnál, a baba mozgatásánál és a fejésnél is. Szoptatásbarát intézményekben már a műtét utáni megfigyelőben is van lehetőség a közös elhelyezésre, majd a gyermekágyas osztályra kerülve is együtt marad a baba és a mama. Igazolt, hogy ez a gyakorlat megalapozza a baba helyes szopási technikáját és a tejmennyiséget is. Sokszor igényel némi kreativitást, hogy megtaláljuk a megfelelő szoptatási testhelyzetet, ami kényelmes mind a babának, mind a mamának, és a műtéti heget sem nyomja, ilyen például a kereszttartás és a bölcsőtartás. A kórházban általában nem áll rendelkezésre elegendő párna a jó megtámasztáshoz, jó, ha tudunk bevinni szoptatós párnát.

Gyakran felmerülő kérdés, hogy vajon biztonságos-e az altatáson, érzéstelenítésen átesett, antibiotikumot kapott anya teje? Némi hatóanyag átjut a méhlepényen is, ami az újszülött élénkségét, szopási érdeklődését csökkentheti, és kétségtelenül az anyatejben is megjelenhet minimális mennyiségben. Ezen szerek azonban alig szívódnak fel az újszülött tápcsatornájából, és többségük lebomlási ideje nagyon gyors, minimális kockázatot jelentenek a babára, míg a fajidegen fehérjéket tartalmazó, élő immunanyagokat nélkülöző tápszerről ez nem mondható el. Ha valamilyen komplikáció merül fel, ami miatt az anyának altatásos műtétre van szüksége, vagy gyógyszert kell szednie a gyermekágyas időszak során, előnyös szoptatási tanácsadó bevonásával kiválasztani egy szoptatás mellett is alkalmazható szert, annak szüneteltetése helyett. Az altatás után általános szabály, hogy ha az anya már tudatánál van és fel tud kelni, akkor az altatószerek szintje már minimális a vérében, tehát biztonsággal szoptathat. Nem korszerű az a nézet, hogy műtét utáni 24 órában szükséges fejni és kiönteni a tejet a baba mellre tétele helyett. Egy másik szempont, hogy a műtét során, vagy azt követően folyadékpótlás céljából alkalmazott infúzió és az oxitocin megváltoztathatja a mellbimbó formáját, ami megnehezíti az újszülött helyes mellre tapadását, szopási nehézséget okozhat, valamint emlő fájdalmat és -sebesedést az anyánál. Jó hír, hogy ez általában néhány nap alatt elmúlik, és idővel a baba is ügyesebb lesz.

A régi, paraszti világban a szülés utáni hetekben az anya többnyire az ágyban pihent újszülött gyermekével együtt, és a család gondoskodott róluk. Ennek egy császármetszést követően hatványozottan meg kellene valósulnia ma is, ez nagyban befolyásolja a felépülés ütemét és az egymásra hangolódást is. Ha a kórházban külön helyezték el a babát és az anyát, izgalommal vegyülő öröm lehet a hazakerülés, hisz csak most van lehetősége az anyának gyermeke jelzéseire figyelve szoptatni, egy kötött időrendben történő etetés helyett. Ha máshogy nem megy, a rokonoktól, barátoktól babakelengye helyett kérjünk segítséget a háztartásban, idősebb testvér körüli tennivalókban, vagy anyagi hozzájárulást egy alkalmi segítő fizetéséhez.

Sajnos néha megfelelő kórházi segítségnyújtás ellenére is nehézségek adódhatnak a szoptatással kapcsolatban. Ezért felelősek lehetnek a műtét vagy az altatás esetleges, ritka komplikációi -hegproblémák, fejfájás-, de jó, ha górcső alá vesszük a lelki oldalt is. Különösen sürgős császármetszés után uralkodhat el az anyán veszteség- és ürességérzés, előfordul, hogy minden jószándék ellenére kissé idegennek érzi vajúdás nélkül született babáját. A sok összebújás, óvatosan megkezdett hordozás segíthet átlendülni ezen az élethelyzeten.

Ha az anya bizonytalan a tejmennyiséget illetően, esetleg a baba pótlást kap, amit szeretnének elhagyni, nem tud jól mellre tapadni, vagy fájdalmas a szoptatás bármikor lehetőség van szoptatási tanácsadó segítségét kérni. A tanácsadók listája a www.lll.hu és a www.ibclc.hu oldalon található.

Megható császármetszés utáni pillanatok láthatóak a Breast is Best című videóban, jó lenne, ha ez az ellátási mód egyre több helyen megvalósulhatna. (elérhető a Youtube-on; https://www.youtube.com/watch?v=LDl3SDfomk8)

Dr. Mikó-Baráth Eszter, laktációs szaktanácsadó hallgató

Az írás egy rövidebb változata a Zsebibaba magazin 2015/11-es számában jelent meg.