Dr. Mikó-Baráth Eszter

eszter_1Mikó–Baráth Eszternek hívnak. 2007-ben végeztem általános orvosként. Már az egyetem alatt kikristályosodott számomra, hogy a jelenlegi egészségügyi rendszerben sajnos nemigen van mód megelőzésen alapuló, egyénre szabott ellátásra, ezért klinikai karrier helyett bekapcsolódtam egy idegrendszer korai érését vizsgáló kutatásba és oktató lettem egy egyetemi tanszéken. 2014-ben doktoráltam, témám a koraszülött csecsemők térlátásának fejlődése, emellett kisgyermekek látásszűrésével is foglalkozom.

Amikor elméleti ismereteim saját szoptatási élménnyel egészültek ki, az anyatejes táplálás elkötelezett támogatójává váltam. Első gyermekemnél a kezdetektől megtapasztalhattam a válaszkész szoptatás és -babagondozás csodáját, ekkor kezdett el foglakoztatni a gondolat, hogy szoptatási segítő legyek. Ebben megerősített, hogy kisebb gyermekem idejekorán, sürgősségi császármetszéssel történő születése után én is segítségre szorultam a kizárólagos anyatejes táplálási célom megvalósításában. Jelenleg a Semmelweis Egyetem laktációs szaktanácsadó képzésén veszek részt. Ennek gyakorlati részeként 2016 februárjától a Pécsi Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán dolgozom önkéntes szoptatási segítőként. Az anyák a kórházból való hazatérésük után, később is fordulhatnak hozzám szoptatással, hozzátáplálással összefüggő kérdéseikkel.

Saját tapasztalataim okán szívesen segítek várandóság alatti szoptatással, tandemszoptatással, anyatejleadással kapcsolatban is. A sok tévhit övezte szoptatás alatti vegetáriánus táplálkozás és a húsmentes hozzátáplálás is az érdeklődési körömbe tartozik.

A kis csapatunk, a Lactateam erejének azt tartom, hogy hasonló értékrenddel, kicsit más szakterületekről, szemszögből tudjuk támogatni a szoptatást. Azt gondolom, hogy sok szoptatási kérdés nehezen válaszolható meg e-mailes vagy telefonos úton, bízom benne, hogy a baba-mama körökön és a személyes tanácsadás keretében egyre több Baranya megyei édesanya kaphat személyre szabott segítséget.

Elérhetőségem: +36 30 300 80 92