Mi az a cumizavar és miért alakul ki?

Az újszülött könnyen összezavarodik, mert nyelve, állkapcsa és szája máshogy mozog szopáskor, és máshogy a cumisüveg, játékcumi vagy bimbóvédő használatakor. Szopás alatt a baba állkapcsa és nyelve összehangolt ritmusban dolgozik együtt. Miután a baba bekapja édesanyja mellét, nyelve ritmikus mozgást végezve a mellet tölcsérszerűen körülöleli, és szájpadlásához nyomja. Ez ellapítja és meghosszabbítja a mama mellbimbója körüli területet. A baba nyelvének hátsó része járatot képezve kicsit lesüllyed, szabad folyást engedve így az érkező tejnek. Ekkor a baba nyelni kezd, majd levegőt vesz. Ajkai a mellre szorosan simulva kifelé fordulnak, meggátolva ezzel a tej kifolyását.

Amikor egy szoptatott csecsemő úgy próbál cumisüvegből szopni, mint a mellből, hirtelen óriási folyadékáradattal találja magát szemben. Ez arra kényszeríti, hogy a nyelvével elzárja a tej kifolyását, nehogy fuldokolni kezdjen. Ajkai szorosan a keményebb mesterséges cumira záródnak, és állkapcsait nem kell mozgatnia. A tej azonnal folyni kezd, nem kell várni a tejkilövellési (let-down) reflexre, így erőfeszítés nélkül elégíti ki a babát.

Mi okozza a cumizavart?

Az édesanyákat gyakran biztatják arra, hogy kisbabájuk első heteiben különböző okok miatt használjanak valamilyen mesterséges cumit. Néhány ritka esetet kivéve azonban tápszer- vagy vízpótlásra nincs szükség, és az időre született, egészséges, szoptatott baba egészsége szempontjából nem jelentenek semmilyen előnyt.

Amíg az újszülöttek kis százalékánál következmények nélkül lehet váltogatni a mesterséges cumikat és a mellet anélkül, hogy ez valaha is problémát okozna a szopásnál, a csecsemők többségénél azonnal vagy kis idő elteltével problémák merülnek fel a szopásnál. A cumisüvegből való etetés csak az egyik oka a cumizavar kialakulásának. Olyan csecsemőknél is kialakulhat ez a probléma, akik más mesterséges cumit kapnak. Például a bimbóvédő – a szoptatás alatt a mellre helyezett gumi- vagy szilikoncumi – is megzavarhatja a csecsemőt.

Hogy szüntethető meg a cumizavar?

Első lépésként mindenfajta mesterséges cumi használatát hagyjunk abba, beleértve a játékcumit is. Szükség esetén cumisüveg használatán kívül más módon is adható pótlás a babának. Az újszülöttek ihatnak pohárból, kanálból, szemcseppentőből és etetőfecskendőből. Igaz ugyan, hogy ezekkel a másfajta módszerekkel az etetések tovább tarthatnak, amíg a baba elég gyakorlatot szerez.

Sok mesterséges cumival megzavart baba nagyon feldúlt lesz, amikor mellre helyezik , és először – még sok türelem és kitartás mellett is – még csak meg sem próbál szopni. Ebben az esetben a mellre való átváltást megkönnyíti, ha a mell felkínálása nélkül – mondjuk egy napon keresztül – a babát szoptatást támogató módon tápláljuk. Minden kisbabának természetes késztetése van a szopásra, és amikor a cumi nem elérhető, a babát már jobban kezdi érdekelni a mell. A mell vagy cumisüveg nélküli második napon, miközben a pótlást adjuk, a babát helyezzük közel a mama csupasz melléhez. Az édesanya megpróbálhatja felkínálni mellét egy kis cumizásra. Körülbelül egy nappal azután, hogy a baba vigasztalódás céljából elfogadta a mellet, a legtöbb baba táplálékszerzés céljából is elfogadja azt, főleg ha körülbelül fél órával azelőtt kínáljuk fel neki, mint ahogy várhatóan megéhezik.

Forrás: http://www.lll.hu/fuzetek/cumi-mellbimbo_zavar

A baba mellrecsalogatása, általános tanácsok

A célod, hogy a babád a melledre csábítsd. Ne próbáld szopásra kényszeríteni a babát. A kényszerítés nem működik, stresszeli a babát, és lehet hogy a baba irtózni fog a melltől. Ahogy a baba egyre hatékonyabban szopik és egyre több tejet kap a szopás során, lassan kialakul benne egy bizalom, hogy a szopás működik, és több türelme lesz a mellrehelyezéshez.

Sok-sok bőrkontaktus segít a babának hogy jobban szopjon, sőt, hogy jobban gyarapodjon. Tartsd a babádat a közeledben amennyire lehet, és adj neki jó sok lehetőséget a szopizásra (még akkor is ha nem sikerül).

Kínáld fel a melled GYAKRAN. Próbálj meg a baba kedvenc helyén, kedvenc pozíciójában szoptatni, a fürdőkádban, sétálgatás közben, fekve, a babával függőlegesen, a babával a hátán fekve, álmában, ahogy ébredezik, egyszóval BÁRMIKOR amikor úgy tűnik, talán érdekli a dolog, illetve akármilyen helyzetben amikor eszedbe jut. Magyarán bármikor, bárhol.

Ne tartsd a baba fejét, illetve nyomd őt a mellhez. Ha a baba kiköpi a mellet, akkor ne próbáld meg visszarakni, hanem egyszerűen próbáld meg kicsit később. Ha a baba frusztráltnak tűnik a mell felkínálása miatt, akkor vegyél lejjebb és egyszerűen tedd elérhetővé a melled (sok-sok bőrkontaktus!!!) anélkül hogy felkínálod. Add át az irányítást neki.

A komfortszopi gyakran előbb tér vissza, mint a tápláló szopi. Ha a baba már hajlandó komfortszopizni, akkor el lehet kezdeni munkálkodni az étkezések kiváltásán is.

Forrás: http://www.rekamorvay.com/magyar/2015/03/04/ha-a-baba-elutasitja-a-mellet/

Zeller Zsófia