Hogyan tudok szoptatni befelé forduló mellbimbóval?

Ha a bimbód lapos vagy befelé forduló, egy egyszerű vizsgálattal meggyőződhetsz arról, hogy valódi befelé forduló bimbóról van-e szó vagy nem: a mellbimbód tövétől kb. 2,5 cm-re finoman préseld össze a bimbóudvart. Ha a mellbimbód kiemelkedik, akkor nem valódi befelé forduló a bimbó, és semmiféle kezelést nem igényel. Ellenben, ha behúzódik, akkor valóban befelé forduló.

Fontos tudni, a babák a mellből szopiznak, nem a bimbóból, így elsősorban a helyes mellrehelyezést kell megtanulni, és arra bátorítani a kisbabát, hogy megfelelő technikával szopizzon. Így a befelé forduló mellbimbóval is lehetséges a szoptatás.

Használjak bimbóvédőt?

Ne! (Ne azonnal!)

A bimbóvédő egy szilikon “cumi”, amit a mellbimbóra kell felhúzni, ezen keresztül szopik a baba. A bimbóvédő használatát szoptatási szakemberek nem ajánlják, mert rontja a kisbaba szopáskészségét, helytelen szopási technikát eredményez, cumizavarhoz vezet, rontja a szopás hatékonyságát, ezáltal a kisbaba nem jut elegendő tejhez, kevesebb tej termelődik, elapadhat a tej, használata tejcsatorna-elzáródáshoz, mellgyulladáshoz vezethet. Ha a szoptatás fájdalmas, a bimbóvédő használata helyett inkább a helyes mellrehelyezés segíthet.

A bimbó kiemelésének technikái:

Hoffmann-technika: Helyezd mindkét hüvelykujjadat a mellbimbód tövéhez (pontosan oda, ne a bimbóudvar széléhez), majd nyomd be őket kissé a melledbe, ezzel egyidőben húzd szét őket! Ezzel a gyakorlattal fellazíthatók a letapadások, a bimbó könnyebben ki fog emelkedni. Naponta ötször ismételd!

Szülés után mellszívó használata is segíthet kiemelni a mellbimbót. Közvetlenül szoptatás előtt kell használni, majd azonnal mellre lehet helyezni a kisbabát.

A bimbókiemelő:

A bimbókiemelő egy könnyű műanyag kagyló, amelyet a melltartóban kell hordani. A belső gyűrű gyakorolja a nyomást a bimbóudvarra, s a rajta lévő nyíláson át a bimbót kiemeli. A külső, kagyló alakú borító, amelyen szellőzőnyílások is lehetnek, védi a bimbót attól, hogy a melltartó kidörzsölje. Bimbókiemelő használatánál ajánlatos egy számmal nagyobb melltartót viselni azért, hogy nehogy megnyomódjanak a tejcsatornák, mert ez mellgyulladáshoz vezethet.

A bimbókiemelő használatát a várandósság harmadik trimeszterében érdemes megkezdeni, először csak pár órán keresztül viselve, fokozatosan növelve az időt.

Forrás: http://www.lll.hu/node/155
Zeller Zsófia