Hasfájós a babám!?!?

A hasfájósság és a többemberesség leggyakoribb okai

A két fogalom gyakran együtt jár. A legtöbb többemberes baba életének első hónapjait keseríti meg a hasfájásnak nevezett tünetegyüttes, azonban nem minden hasfájós gyermek lesz a későbbiekben többemberes. A többemberes baba fogalmát Dr William Sears gyerekorvos vezette be, aki maga is 8 gyermek édesapja. (Ugyancsak a szülőatyja a kötődő nevelés definiálásának – azaz nem kitalálta, csak leírta.)

Sears 12 pontban foglalja össze a többemberes babák jellemzőit:

  1. intenzitás: az átlaghoz képest sokkal intenzívebben sírnak és jelzik azt, amire szükségük van, pl. a gondozó személy közelsége, szopási igény. 

  2. magas aktivitási szint: állandóan mozgásban vannak, a fizikai és szellemi kapcsolatra gyakorlatilag állandóan igényük van, kis időszakoktól eltekintve.

  3. fárasztó: teljesen igénybe veszik az őt gondozó személy minden energiáját, biztosítani kell számukra a folyamatos elfoglaltságot, hogy komfortérzetük teljes legyen

  4. gyakorlatilag állandóan táplálkozna: vagyis folyamatosan szopiznának, mert az számukra nem csak a táplálkozást jelenti, hanem egy módja érzelmi szükségleteik kielégítésére

  5. követelőző: az igényeik magasak és tesznek is annak érdekében, hogy azok ki legyenek elégítve.

  6. eltérő mértékű alvási érettség: nincs igényük a teljes éjszaka átalvására, alvás közben a gondozóval igényelhetik a testi kontaktust, együttalvást. A nagyigényű babák alvással nem képesek a túlzott mértékű ingerekkel szemben védekezni, ők inkább túlreagálják azokat. Hamarabb felriadnak.

  7. nehezen kielégíthető igények: a frusztrációktól nemigen lehet megkímélni őket.

<li

nem kiszámítható: nehéz velük előre tervezni, a napirend kialakulása nem jellemző.

 • túlérzékeny: ha valamilyen körülmény nem felel meg nekik, akkor keservesen sírnak. Ha egy kicsit is hidegebb van, vagy melegebb, vagy zavarja őket a ruha anyaga, esetleg a címke a ruhában, akkor éles hangon tiltakoznak ellene.

 • letehetetlen: igényli a folyamatos testközelséget, kézben érzi jól magát naphosszat.

 • nem tudja megnyugtatni magát: sírására jellemző, h az idő előrehaladtával egyre magasabb hangon, egyre jobban sír. Semmilyen anya-pótlék nem elégíti ki őket (plüssállat, takaró stb.), neki emberi közelség kell a megnyugváshoz.

 • nem fogadja el az idegeneket: csak anyához, szüleihez ragaszkodik, rosszul viseli idegenek jelenlétét. Hosszú távon alaposan megválogatják, milyen helyzetben kivel barátkoznak össze, kiben bíznak meg.

A hasfájósság, idegen nevével kólika Dr Sears gasztroenterológus ismerőse szerint „egy hat betűs szó arra, hogy ‘fogalmam sincs’.”

Mi állhat a hasfájásnak nevezett tünetegyüttes mögött?

 1. A gyermek a fenti kritériumoknak megfelel, azaz többemberes. A sírás a mindennapok velejárója, hiszen érzékeny, frusztrált és követeli a folyamatos figyelmet.

 2. A gyermek rossz vagy éretlen szopási technikája miatt jelentős mennyiségű levegő kerül a gyomorba. Ez egyfelől hamis jóllakottság érzetet ad, és a visszatérő éhség miatt nyugtalan a gyermek, másfelől feszíti a gyomrot, amíg a levegő büfögéssel vagy szellentéssel nem távozik.

 3. A gyermeknek veleszületett izom vagy mozgásszervi problémája van (hipotónia, Kiss-szindróma stb). A sírást a mozgással együtt járó diszkomfort vagy fájdalom érzése váltja ki.

 4. A gyermeknek veleszületett ételintoleranciája és/vagy -allergiája van (leggyakoribb a tejfehérje allergia és a laktóz intolerancia, a glutén érzékenység, ritkább esetekben a citrusfélék, a szója okozza a gondot). Ebben az esetben a hasfájós valódi is lehet, hiszen feszül, görcsöl a has és a bélrendszer.

 5. Egyéb veleszületett rendellenességek: ADHD, autizmus stb. A sírás eszköz a gyermek számára, hogy jelezze: a figyelme, az igényei eltérnek egy átlagos gyermekétől, és ezen állapotok korai felismerésében kiinduló pontot nyújtanak az érintett szülőknek.
  (Egyszer ügyeletre vittem a lányomat a Bethesda Gyerekkórházba, ahol az orvos csak annyit mondott: ha egy anya úgy érzi, nincs minden rendben a gyerekkel, az épp elég ahhoz, hogy mi komolyan vegyük és kivizsgáljuk. – A szerző)

Hogyan döntsük el, hogy tényleg hasfájós és/vagy többemberes a gyermekünk?

Az elsődleges feladat kizárni a többi lehetőséget, amit célszerű a „hasfájósság” oldaláról megközelíteni.

A mozgásszervi gondokat leghamarabb a gyermek betöltött 6 hetes korában ismerheti fel a kötelező orthopédiai szűrés során. Ezen túl érdemes felkeresni betöltött 2 hónapos kor után egy Dévényes gyógytornászt is, aki ugyancsak szűri a gyermek mozgását, izomzatát. Probléma esetén neurológiai vizsgálatok is indokoltak lehetnek.

A szoptatással kapcsolatban a jó technika elsajátítása az első lépés, majd a büfiztetés gyakorlása. Ha így is nehezen távozik a széklet, a levegő, akkor hasmasszázs ajánlott, illetve egyéb alternatív megoldás, mint pl. a meggymag párna (a magam részéről igény szerint szoptatott baba esetében a teáztatást nem tartom elfogadhatónak). Továbbá kaphatóak puffadás elleni szerek (pl. Infacol, Espumisan), amelyek biztonsággal adhatóak a gyerekeknek (a hatóanyag nem szívódik fel a bélrendszerben). Súlyosabb gondok, nem múló nehézségek esetén kérjük IBCLC minősítéssel rendelkező szoptatási tanácsadók segítségét.

Gyanakodjunk ételintoleranciára vagy -allergiára akkor, ha a hasfájás mellett egyéb tünetek is megjelennek: ekcéma, kiütések, nem múló felső légúti betegségek, bűzös és/vagy rendellenes széklet. Ételallergia-gyanú esetében mindenképpen keressünk szakorvost (gasztroenterológus és allergológus), mert az ételallergia miatt követendő diéta sokrétű tudást igényel, illetve alapvető vitaminok és ásványi anyagok pótlására lehet szüksége, melynek típusát és mennyiségét célszerű orvosi felügyelettel meghatározni és szabályos időközönként felülvizsgáltatni. Ezen tudás töredéke szedhető össze az internetről. Ugyanezen javaslat vonatkozik az ételintoleranciára is, de ott elég gasztroenterológussal egyeztetni.

A csecsemő korban nem diagnosztizálható állapotok

(szándékosan kerülöm a betegség szót!) esetében az anyai megérzés vezesse a szülőket az információ szerzésben, illetve saját példámon látva úgy gondolom, hogy egy együttműködő (de legalább nem akadályozó) gyerekorvos is szükséges a helyes és időbeni diagnózishoz.

Amennyiben a fenti módszerek segítenek, úgy a gyermek hasfájásnak nevezett tünetegyüttese legrosszabb esetben is 3-6 hónap alatt teljes mértékben rendeződik.

Mit tegyünk, ha tényleg többemberes a babánk?

Az orvostudomány jelenlegi állása szerint nincs magyarázat arra, hogy miért lesz egy újszülött többemberes. Dr Máté Gábor, kanadai háziorvos és pszichológus művei, illetve az ő általa gyakorta idézett Selye János stresszkutató által feltárt neurológiai és hormonális összefüggések alapján feltételezhetjük, hogy ezen gyermek idegrendszere fejletlenebb az átlagosnál, ezért túlérzékenyek.

A feladata tehát egy szülőnek az, hogy elősegítse az idegrendszer fejlődését, hogy gyermeke utolérve átlagos társait korosztályának megfelelő mentális és hormonális státusszal rendelkezzen.

A külső ingerek stresszt váltanak ki a gyermekből, melynek fennállása a kortizol nevű hormon termelődését segíti elő. Ez egy természetes folyamat, hiszen evolúciónk során ezen állapot a túlélésünket szolgálta. A kortizol folyamatos jelenléte azonban gátolja az idegrendszer normális fejlődését. Itt van tehát a többemberes babák 22-es csapdája: a gyerek az őt ért környezeti hatásokra stresszel válaszol, mert fejletlen az idegrendszere, ellenben nem fejlődik az idegrendszere, mert folyton stressz alatt áll.

Mi tehetünk?

 1. Fogadjuk el, hogy ilyen a gyermek. Ne harcoljunk ellene, hagyjuk, hogy az ő (kiszámíthatatlan) ritmusában haladjon az élet

 2. Tudatosítsuk, h mindennek ára van, és vérmérsékletünktől függően kezeljük ezt az árat humorral vagy dühöngéssel.

 3. Csökkentsük minden energiánkkal és lehetőségünkkel a stresszt.

 4. Szoptassunk igény szerint (tápszerezzünk igény szerint)

 5. Mivel igényli a folyamatos testközelséget, így hordozzuk és aludjunk vele

 6. Neveljünk válaszkészen

 7. Kérjünk és fogadjunk el segítséget (nagyszülők, babysitter, takarítónő, ételfutár cég, barátok stb.)

 8. Keressük a hasonló problémákkal küzdők társaságát, hogy elkerüljük a magány és bezártság érzését

 9. Követeljünk maguknak saját időt, amikor nincs ott a gyerek. Ha 20 perc, akkor 20 perc, de a miénk!

 10. Aludjunk, amikor a gyerek alszik. Ide is érvényes: ha 20 perc, akkor 20 perc.

 11. Zárójelben: lehet kávézni, néha tényleg kell a túléléshez, szoptatás alatt még egy többemberes gyereknél se tilos. A mértéket tudni kell.

lehetőségünk van rá, az első hetekben, hónapokban az otthonunkban tompítsuk a babát érő ingereket: ne tegyük közvetlen napfénynek, ne világítson a lámpa a szemébe, kerüljük a hangos beszédet, a tévét és a rádiót be se kapcsoljuk, általában elég hanghatás az utcáról beszűrődő zaj. Réteges öltöztetéssel (ne fűtéssel!) biztosítsunk meleget, takaróval vagy pólyával imitáljuk az anyaméh szűkösségét. Törekedjünk a lassú, fokozatos átállásra a külvilágra.

Mi lesz az eredmény?

Ha a gyermeknek minden lehetőséget megadunk, hogy rohamléptekkel fejlődjön az idegrendszere, akkor 3 éves kora körül már csak „nyomokban fog tartalmazni” többemberességet. A tapasztalatok szerint legkésőbb iskolakezdésre rendeződik a helyzet, ám nyilván elfelejteni nem tudjuk, honnan indultunk. Miért? A többemberes babák felnőve

 1. továbbra is érzékenyek lesznek a külvilág rezdüléseire, de már megtanulják kezelni;

 2. kiemelkedő érzelmi és értelmi intelligenciával rendelkeznek;

 3. gyorsan felismerik a helyzetek, problémák lényegét, és megfelelően tudnak reagálni.

Facebook csoportok, ahol segítséget és támogatást kaphatsz:

Hasfájós/sírós/többemberes babák:https://www.facebook.com/groups/434544430005005/
Tejallergiásokat segítő csoport:https://www.facebook.com/groups/www.tejmentestermekek/
Babahordozás: https://www.facebook.com/groups/hordozasitanacsadas/
Szoptatási tanácsadás:https://www.facebook.com/groups/407887939342643/?fref=ts

Felhasznált irodalom / olvasnivaló:

Internet
http://www.askdrsears.com
http://www.lll.hu
http://szoptatasert.hu
http://www.harmonet.hu/…/62032-nehezen-kezelheto-gyermekek,…

Könyv
Dr William Sears: Éjszakai gondoskodás
Dr Máté Gábor: Szétszórt elmék
Dr Máté Gábor: A test lázadása
Szerző: Óvári Anna
Dátum: 2016.01.25.
Verzió: 1.0

Zeller Zsófia