Anyatejleadás – gyakran ismételt kérdések

A szoptatás a baba táplálásának legtermészetesebb módja. Bizonyos esetekben, amikor a szoptatás nem lehetséges (csecsemő, anya bizonyos krónikus betegségei), vagy az anya teje -tartósan vagy átmenetileg- nem elegendő (koraszülés, örökbefogadás). Ilyenkor a szakmai ajánlások szerint az első választandó csecsemőtáplálék a gyűjtött női tej. A pécsi Anyatejgyűjtő Állomás regionális központként működve végzi a donor tej begyűjtését, vizsgálatát, pasztörizálását és elosztását. A rászoruló családokon kívül az Állomás látja el anyatejjel a Gyermekklinika és a Szülészeti Klinika koraszülött intenzív osztályát is. Az utóbbi időben a tejleadó édesanyák száma, és ezáltal a leadott tej mennyisége vészesen megcsappant, így a legesendőbb babák táplálása is veszélybe került.

Tisztelettel kérünk minden várandós, vagy szoptató édesanyát, hogy lehetőségeihez mérten támogassa kezdeményezésünket, és fontolja meg a tejleadás lehetőségét! Az anyatejért 2700 Ft literenkénti adómentes, OEP általi honorárium jár, az azt kapó gyermek családjának térítésmentes. A tejleadáshoz szükséges vizsgálatokat az Állomás munkatársai segítenek soron kívül lebonyolítani, ezek háziorvosi beutalóval ingyenesek. A leadható legkisebb tejmennyiség napi 2 dl.

Pécsi Anyatejgyűjtő Állomás, Kertvárosi Rendelőintézet (Bejárat a kollégium felől)

7632. Pécs, Csontváry u. 6/1. Telefonszám: 06-72-587-404
Nyitvatartás: hétfőtől péntekig 07-15 óráig.

Az anyatejleadással kapcsolatban sok tévhit forog közszájon, az alábbi írással szeretnénk segíteni azon édesanyák hiteles informálódását, akik fontolgatják a tejleadás lehetőségét.

 • Ki adhat le anyatejet?

Az az egészséges anya, aki átesett bizonyos vizsgálatokon és nem szed olyan gyógyszert, ami átjuthat az anyatejbe (ennek eldöntésében segítenek a szakemberek), továbbá nem dohányzik és nem fogyaszt alkoholt, kábítószert.

 • Mekkora mennyiséget lehet leadni?

A legkevesebb napi mennyiség 2 dl, és legfeljebb 8 dl-t tud finanszírozni az OEP édesanyánként (esetlegesen ennél nagyobb mennyiség adományként adható le).

 • Három hónapos a babám, eddig nem fejtem az anyatejet, de szeretnék segíteni tejleadással. Hogy kezdjek hozzá a tejmennyiség növeléséhez?

A köztudatban az él, hogy azok az anyák lesznek donorok, akik valamilyen egészségügyi okból rendszeresen fejnek (pl. babájuk részére, akit koraszülött osztályon ápolnak) vagy alkatilag bőtejűek. Ez utóbbi, tehát, hogy a csecsemő igényeinél jelentősen több tej termelődik, nagyon ritka, a tejtúltermelés oka általában a fejés. Bár igény szerinti szoptatás mellett nem szükséges fejni, fejéssel a tejmennyiség bármikor növelhető, ílymódon szinte bármely édesanya lehetne tejleadó. A tejmennyiség növelése néhány napot vesz igénybe, ezalatt naponta többször szükséges fejni a szoptatások között. A fejés történhet kézzel vagy géppel, és jó, ha annak mintázata a baba szopási viselkedéséhet hasonló. Bevált az ún. szaporító fejés, amikor 7-7-5-5-3-3-1-1 percig történik az egyik, majd a másik mellen felváltva. A tejleadó reflex beindulását segítheti a mell meleg vízzel történő lezuhanyozása, enyhe, finom masszírozása, ellazító hatású zene hallgatása, továbbá, ha a fejésre nemcsak mint tevékenység gondolunk, hanem egy gyönyörű célra, amivel más babák jó életkezdését is elősegíthetjük. Kezdetben lehet, hogy csak néhány csepp tej fejhető, azonban a tejmennyiség általában egy hét alatt megnövekszik annyival, hogy napi 1-2-3 fejéssel is lefejhető a legalább két decis mennyiség. Bár ez nem tűnik soknak -hisz egy 3 hónapos baba akár egy szoptatás során is elfogyaszthat ennyi tejet- ez akár több koraszülött baba napi adagját is fedezheti.

 • Milyen vizsgálatok szükségesek?

A vizsgálatok közül a szifilisz szűrésére irányuló Wassermann teszt már a várandósság alatt megtörténik, frissen szükséges végezni vérvételt HIV teszt céljából és a székletvizsgálatot. Ezen felül történik még egy mellkasröntgen vizsgálat, amiről fontos tudni, hogy nem befolyásolja a szoptatást, az anyatej minőségét, mert az ezzel járó ionizáló sugárzás csak addig a rövid ideig terheli a szervezetet, amíg áthalad rajta. A vizsgálatok lebonyolításában az Anyatejgyűjtő Állomás munkatársai segítenek, a tejleadó anyák soron kívüliséget élveznek. Megfelelő háziorvosi beutalóval a vizsgálatok ingyenesek, kb. egy óra leforgása alatt elvégezhetőek.

 • Mekkora korú gyermek édesanyja lehet tejleadó?

Az Országos Egészségpénztár legfeljebb 10 hónapos korú babák édesanyjának tejleadását finanszírozza, de aki ezt követően is szeretne tejet leadni, megteheti azt adományként.

 • Hogyan kell fertőtleníteni donortej fejésekor?

Mivel a donortejből főként különösen esendő kisbabák részesülnek, kiemelten fontos a megfelelő higiénia. Ennek eléréséhez minden fejés előtt szükséges a mellek, a kezek és -géppel történő fejés esetén- a mellszívó alapos fertőtlenítése. Ennek pontos menetéről az Anyatejgyűjtő Állomáson dolgozó védőnő nyújtanak tájékoztatást. Talán bonyolultnak tűnik, de hamar a napi rutin részévé válik az fertőtlenítés.

 • Hogy kell tárolni a tejet?  

Az Anyatejgyűjtőtimi_tej Állomástól sterilizált, beosztással ellátott üvegekkel látja el a leadó anyákat, egy üvegbe a 24 óra alatt lefejt tejet lehet gyűjteni, majd a hűtőszekrény hátsó részében legfeljebb 48 óráig tárolható. Fontos, hogy a már lehűtött tejhez a frissen fejt tejet a fertőtlenített edényből/fejőgépből a tejet csak előzetes lehűtés után szabad hozzáönteni.

 • Hogy jut el a tej az Anyatejgyűjtő Állomásra?

Hétköznapokon az Anyatejgyűjtő Állomás munkatársai ki tudnak menni az elmúlt 48 órában gyűjtött tejért Pécsett és annak 10 km-es körzetében, a pénteken lefejt tejet szombaton a tejet személyesen lehet leadni (vagy ez heti egy adag akár saját célra le is fagyasztható). Tapasztalat, hogy a tejátadás rugalmasan kezelhető, általában minden felmerülő problémára sikerül közösen megoldást találni, így előfordult már az is, hogy Pécstől távolabb élő édesanyától is rendszeresen beérkezett anyatej.

 • Kik kapják meg a donortejet?

Az ideális az volna, ha minden olyan baba, akit az édesanyja valamilyen okból nem tud a saját tejével táplálni, az első fél évben kizárólag donortejet kaphatna, majd fél éven túl a kiegészítő táplálás mellett is hozzájutna a gyűjtött női tejhez. A donortej korlátozott mennyisége miatt az Anyatejgyűjtő Állomás legjobb szándéka, hogy az legalább a koraszülött-, kis súlyú újszülöttek, vagy azon a babák, akiknek a saját anya tejével történő táplálása nem lehetséges (pl. örökbefogadás, vagy ha az anya krónikus betegsége, gyógyszerszedése miatt nem szoptathat) ellátása megtörténjen. A csecsemők intézményi ápolás esetén az ott dolgozók orvosok, otthonápolásnál a háziorvos javaslatára kaphatnak ingyenes gyűjtött női tejet.

 • Miért jó tejleadónak lenni?

Az, hogy valaki anytejleadó, azt jelenti, hogy egészséges, és szűrővizsgálaton esett át. A rendszeres fejés miatt némi tejet saját célra is elraktározhat, ami hasznos lehet a baba első ételeinek elkészítésekor. Végül, de nem utolsó sorban anyatejet leadni nagyon jó, még évek múlva is szívmelengető érzés belegondolni, hogy a sajátunk mellett még hány baba növekedését, felnőttkori egészségének megalapozását segíthettük elő.

 • Nem zavarja a babámat a fejés miatti többlet tejtermelés?

A babák legjobb táplálási módja az igény szerinti szoptatás, fejéssel azonban a baba által igényelt tejmennyiségnél több termelődik. Sok anya aggódik, hogy ez megzavarhatja a babát, bukást okozhat vagy befolyásolhatja a növekedését. Tapasztalatom, hogy kis logisztikával ütemezhető úgy a fejés, hogy semmiféle problémát nem okoz. Néhány példa; azokban a napszakokban (jellemzően reggel), amikor több a tejmennyiség, az egyik mellből szoptatás, a másikból fejés történik, másik lehetőség, hogy amikor hosszabban alszik a baba, az alvásidő közepére beiktatunk egy fejést. Fontos tudni, hogy ha fejés után közvetlenül szeretne szopni a baba, akkor is van mit enne, hisz a tej nagy része nem a szoptatások közti szünetekben, hanem az ürülés (=szopás) alatt termelődik.

 • Mennyi időt vesz igénybe naponta a tejleadás?

Az első időkben a fejés, tej kezelése, higiéniás tennivalók napi 1-2 órás többletfeladatot jelentenek. Ez egy kisbaba mellett rengeteg időnek tűnhet, de jó hír, hogy ez nap folyamán több részletben eloszlik, és a gyakorlattal ez az idő egyre rövidül.

 • Mire kell még figyelni?

Két dolgot érdemes szem előtt tartani, ha tejleadás mellett döntünk. Az egyik, hogy a túltermelés miatt a mell fokozottan ki van téve túltelítődés veszélyének, emiatt néhány óránál hosszabb időre ne induljunk el a babánk, vagy a fejőgép nélkül. Utazáskor is mindig készüljünk úgy, hogy fejni fogunk, még akkor is, ha azokban a napokban nem adjuk le a tejet. Nagyon hasznos megtanulni a kézi fejést is, erre az interneten több jó videó is található Marmet módszer keresőszóval.

Továbbá jó, ha tudjuk, hogy a tej ürülése során először hígabb, cukorban dús ún. első tej termelődik, majd a tej zsírosabbá válik a fejés/szoptatás előrehaladtával. Bár az igény szerint szoptatott csecsemőnk fejlődése általában kirobbanó az első hónapokban, ha gyakori szoptatás ellenére a babája mégis a lassabban fejlődők közé tartozik, érdemes inkább szoptatás előtt fejni, hogy ő a zsírdúsabb tejet kaphassa meg. Szintén jó ez a gyakorlat, ha túl erős a tejleadó reflex (köhécsel, fuldoklik a baba a szoptatás elején), vagy arra gyanakszunk, hogy hasi panaszai vannak a babának.

 • Anyatejet szeretnék igényelni, de azt hallottam, hogy van, aki tápszert, vagy tehéntejet kever a leadott tejbe, így bizalmatlan vagyok. Attól is félek, hogy a leadó babája idősebb, mint az enyém és nem megfelelő neki az a tej.

A leadott tejet rendszeresen ellenőrzik, mint higiéniai szempontból, mind az összetétel vonatkozásában, így hamisított, vagy fertőzött tej nem kerülhet ki az Anyatejgyűjtő Állomásról. Ezt követően a tejet pasztörizálják, ami azt jelenti, hogy az esetlegesen benne lévő kórokozók elpusztulnak, viszont az értékes tápanyagainak jelentős része érintetlen marad. Bár az anyatej összetétele az életkorral változik, a donortejes táplálás még akkor is nagyon jó megoldás, ha a kapó- és az adó anya babája nem egykorú. A csecsemőtápszerek tehéntejből, vagy szójából készülnek, és legfeljebb fél éves időintervallumban tudják megközelíteni a baba életkorának megfelelő táplálékot.

További kérdéseivel keresse az Anyatejgyűjtő Állomáson dolgozó védőnőket (tel: 06-72-587-404) vagy írjon a szoptataspecs@gmail.com e-mail címre.

Ha szeretnél részletesebben olvasni a témában: http://heimpalkorhaz.hu/anyatej/

Dr. Mikó –Baráth Eszter  orvos, IBCLC laktációs szaktanácsadó