A szoptatásról

Anyán osztozni – máshogy

“…Csakhogy ez a csodálatos időszak és persze már maga a gyermekvállalás is, számos kihívással jár anyának, apának egyaránt. Hatalmas a felelősség, rengeteg a változás, a női-férfi szerepek átalakulnak az anyaság-apaság megszületésével. …”

A cikk folytatása

Alvás kisbabával – álom vagy valóság?

“…A „jó gyereket” kisigényűnek tartják. Nem sír sokat, nem akar folyton ölben lenni, hagyja az anyukáját pihenni, háztartás végezni, a többi testvérrel foglalkozni. De legfőképpen átalussza az éjszakát. Újszülöttes anyukaként sokszor kérdezték tőlem is: végigalussza-e már az éjszakát? De vajon ez a babának is jó?…”

A cikk folytatása

Az anyatej titkai

“……sok-sok kutatás témája volt már eddig is a szoptatás, mégis, a mai napig rejt magában titkokat az anyatej és ezeknek köszönhetően újabbnál újabb bizonyítékok kerülnek napfényre azt illetően, hogy tesileg-lelkileg mennyire jól jár mind az anya, mind a baba, ha a csecsemőtáplálás legtermészetesebb módját választják. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az UNICEF is egyöntetűen azt javasolják az édesanyáknak, hogy legalább 6 hónapos korig kizárólag, majd ezt követően, megfelelő hozzátáplálás mellett legalább két éves korig anyatejjel táplálják gyermekeiket. A szoptatásnak számos lelki, mentális és testi egészségmegőrző, egészségvédő hatása van……”

A cikk folytatása

Szoptatás császármetszés után?!

“…Jelenleg hazánkban a császármetszések aránya az összes szülések kb. 35%-a, s ez sajnos nőttön-nő. Ezért is nagyon fontos eloszlatni az a tévhitet, hogy műtéti beavatkozással végződő várandósság után ritka szerencse, ha problémamentesen zajlik a szoptatás. Valójában élettanilag a tejbelövellés mindkét esetben hasonlóan, a 2-6. napon történik, azonban a tejmennyiség megalapozása, a baba helyes szopási technikája és a korai kötődés szempontjából kulcsfontosságú az értő segítségnyújtás a kórházi szakemberek és a család részéről…”

A cikk folytatása