A mi történetünk

Igény szerinti szoptatás?!

“…Olvastam ilyen-olyan szakirodalmat, babás újságokat, és arra jutottam, hogy rendben van, hogy igény szerint szoptatunk, de azért csak módjával. Mert ha túl sokat van a baba mellen, felázik a mellbimbó, és sebes lesz, meg amúgy is csak elfárad a baba, na és ha túl gyakran megetetjük, akkor keveredik a gyomrában a félig emésztett anyatej a frissel, és hasfájós lesz, sőt, ha minden nyikkanásra cicit kap, akkor ezzel elkényeztetem, aztán ő fog diktálni a családban… De valóban így van? A három lányunk fokozatosan megtanított arra, hogy hogyan is működik valójában az igény szerinti szoptatás…”

A cikk folytatása

Császármetszés után

“…Aztán az élet rácáfolt az elgondolásaimra: kislányom a 36. héten, sürgős császármetszéssel, meglehetősen alacsony súllyal született. A műtét mind testileg, mind lelkileg letaglózott, a megfigyelőben töltött 24 óra alatt minduntalan arra gondoltam, hogy épp tápszert kap a kislányom, holott tudtam, különösen fontos, hogy a baba első tápláléka anyatej legyen, valamint, hogy az első időkben testközelben legyünk…”

A cikk folytatása

IMG_9946Anyán osztozni – tandem szopi a mindennapokban

“…Évről évre egyre elfogadottabb, hogy egy csecsemőt egy éves koron túl is szoptatnak, sőt már azon is egyre kevesebben csodálkoznak, ha valaki egy két, esetleg három éves gyereket szoptat. Igen ám, de mi történik ha kistesó érkezik?…”

A cikk folytatása

Cumi, vagy nem cumi?

“…Kedves anyukák! Nem célunk ezzel a cikkel lelkiismeret furdalást ébreszteni amiatt, hogy valaki cumit ad a babájának, ettől ő nem rossz anya! Valószínűleg alapos meggondolás után történt ez a döntés, és ő is a legjobbat szeretné a gyermekének. Bizonyos élethelyzetekben megvan a cumi helye. Abban szeretnénk segítséget nyújtani, hogy aki még bizonytalan, hogy adjon-e cumit a babájának, informált döntést tudjon hozni, és amennyiben úgy dönt, nem ad, hogyan tudja az esetlegesen más véleményen lévő családtagokat meggyőzni, elkerülni, hogy mégis az akarata ellenére cumit kapjon a kisbabája (ha nincs kéznél egy cumi, azt nem fogják tudni használni)…”

A cikk folytatása