Anyán osztozni – tandem szopi a mindennapokban

Évről évre egyre elfogadottabb, hogy egy csecsemőt egy éves koron túl is szoptatnak, sőt már azon is egyre kevesebben csodálkoznak, ha valaki egy két, esetleg három éves gyereket szoptat. Igen ám, de mi történik ha kistesó érkezik?

Két és fél éves volt a nagyfiam, amikor megszületett a kistestvére itthon. Így abban a szerencsés helyzetben volt, hogy azonnal találkozhattak, és azonnal meg is osztozhattak rajtam. Illetve a szopizáson. Amikor teherbe estem, Szabolcs fiam még javában szopott és esze ágában sem volt abbahagyni. Utánaolvastam a dolognak, és mivel nem volt semmi komplikáció, úgy döntöttem, nem is választom még el, sőt arra is nyitott voltam, hogy később tandem szoptassam majd őt és a testvérét.

Minden rendben volt, bár voltak nehéz pillanatok. Sokszor nagyon érzékeny volt a mellem, előfordult, hogy nem esett jól a szoptatás. Aztán a 16. héten jelentősen megcsappant a tejmennyiség – mint kiderült, ez általában így szokott történni – és a nagyfiam mennyiségeket kezdett enni más ételből is, a szoptatások száma azonban nem csökkent. Szabolcs kitartott a szülésig, és nagyjából fél órás lehetett Zente, amikor már együtt szoptak, nagy békességben.

Az első napokban figyeltem arra, hogy a pici kapja először az anyatejet, aztán kialakult egy rendszer. Bár az első éjszakák nehezen teltek, nem volt könnyű olyan pózt találni, ami mindenkinek megfelelt. Sokszor előfordult, hogy egyszerre akartak mellre kerülni, olyankor először a kicsit próbáltam elhelyezni, majd a nagyot irányítani, hogy hogy feküdjön, vagy üljön. Persze éjszaka félálomban ez olykor bonyodalmakat okozott. Volt olyan, hogy a sírásukkal egymást ébresztették, volt, hogy váltva ébredtek. Fárasztó volt, de mégis könnyebb, úgy éreztem könnyebben meg tudom vigasztalni őt így.

Betegségek idején is nagyon jó volt, hogy mindketten szopnak, sokkal gyorsabban és könnyebben vészeltük át a hányós hasmenéses járványokat is, nem kellett aggódnom, hogy kiszáradnak-e, mert tudtam, hogy az anyatej elég nekik. A fiúk nőttek, de a tandem szopi megmaradt. Szabolcs négy éves elmúlt, és elalváskor-ébredéskor szopik még. Az esti rituálé mai napig az, hogy az esti mesét mindketten cicizve hallgatják, olykor fogják egymás kezét, néha kicsit verekednek, vagy engem simogatnak, szeretik egymást és ezt közös kincset.

Hubay-Németh Natália