Anyán osztozni – máshogy

A baba túlélése az anya jelenlétének függvénye már csak azért is, mert kizárólag ő tudja táplálni. A modern társadalomban ez már nem teljesen igaz, de mivel cumisüveg és tápszerek azért nem túl régóta léteznek, eredetileg a természet a hormonokkal gondoskodott róla, hogy egy gyermek megszületése után az anyukája némileg függővé váljon tőle, akarja őt életben tartani. A csecsemő ideális tápláléka az anyatej, manapság ezzel már senki nem vitatkozik, sőt számos kutatás bizonyítja, hogy az igény szerinti szoptatásnak van a legtöbb előnye a gyermek testi-lelki fejlődése szempontjából, de az anyuka egészségére is pozitív hatással van. Ez azonban az anya teljes jelenlétével jár és tagadhatatlan, hogy a legtöbb párkapcsolatot bizony megviseli ez az időszak, pláne, ha a pár több gyermeket is vállal.

A gyakorlatban bizony ez úgy néz ki az elején – adott baba igényei szerinti ideig -, hogy az anya nullahuszonnégyben csak szoptat, sőt, ezt a későbbiekben is elég gyakran teszi, hisz a szoptatás anyának-babának jó, hasznos, egészséges. Csakhogy ez a csodálatos időszak és persze már maga a gyermekvállalás is, számos kihívással jár anyának, apának egyaránt. Hatalmas a felelősség, rengeteg a változás, a női-férfi szerepek átalakulnak az anyaság-apaság megszületésével. Az anya testét a baba “használja”, hasonlóan ahhoz, amikor még pocaklakó volt, hiszen az a táplálékforrása, abból iszik, a testközelségtől nyugszik meg, sőt, az még a testhőmérsékletének, légzésritmusának szabályozására is képes. Mivel az igény szerint szoptatott babát hónapokig nem lehet hosszabb időre másra bízni, előfordulhat, hogy a korábbi értelemben vett párkapcsolat jó ideig héttérbe szorul.

Minden – a babakor is – elmúlik egyszer, viszont olyan dolgokat tanulhat belőle férfi és nő egyaránt saját magáról és a párjáról is, amit másképp nem fedezhettek volna fel. Ha megélik a jelent ebben az időszakban és befogadják az örömök ajándékait, a nehézségek tanításait, akkor elmélyülhet a kapcsolatuk, érettebben léphetnek tovább, amikor a baba elkezd függetlenedni az anyukájától és újra eljön az ideje a kettesben töltött időnek.

Almási Edina